Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Srednja Dobrava

Kmečke vasi na dobravah na desnem bregu Save so obsijane s soncem in obdane s travniki in gozdovi. Prostrane in razgledne ravnine na vrhu pričakujejo sprehajalce in kolesarje. 
Tematske poti

Med dolinama potoka Lipnica in reke Save ležijo dobrave z istoimenskimi vasmi. Obiskovalca navdušuje neokrnjena narava s kraškimi vrtačami, travniškimi sadovnjaki in čudoviti razgledi proti Karavankami in Jelovici. Od tu boste ujeli čudovit pogled na jamniško cerkvico.

Z dobrav se proti dolini na obeh straneh spuščajo pogozdena pobočja s konglomeratnimi balvani. Na pobočju proti potoku Lipnica je ohranjen vhod v rudnik Štolm, kjer so kopali železovo rudo bobovec za fužine v Kropi in Kamni Gorici.

Prek Srednje Dobrave poteka spominska pot Jakoba Aljaža, ki je bil konec 19. stoletja župnik v tukajšnji cerkvi Povišanja svetega Križa. Tu je preminula tudi njegova mati, kateri je na nagrobnik v zidu cerkve dal vklesati verze v njen spomin.

Med drugo svetovno vojno so Nemci skoraj vse vaščane izselili v Nemčijo – dan izselitve 5. december je krajevni praznik. Na pokopališču ob farni cerkvi skupaj s soborci počiva dobravski učitelj, ljudski prosvetitelj in narodni heroj Stane Žagar. 18 zlomljenih žitnih klasov partizanskega spomenika so po načrtu arhitekta Borisa Kobeta leta 1957 skovali v Kropi, verze zanj je spesnil Matej Bor.

Pohodne poti dobrave povezujejo s Kamno Gorico, Radovljico, Otočami, Brezjami.E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia