Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Reke in potoki

1 / 3
Reka Sava privablja številne ribiče.
Reka Sava je priljubljena za vodne aktivnosti, kot so rafting, vožnja s kajakom in kanujem. Njeni bregovi ponujajo možnosti za sprehode v naravo in celo kampiranje tik ob njenem toku. Ribiči boste uživali tudi zaradi njenega bogastva rib, predvsem odličnih postrvi. Potoki izpod Karavank in Jelovice pa v Radol’ci ustvarjajo slikovite doline.
Reka Sava, glavna vodna žila osrednje Slovenije, deli Radol'co na levi in desni breg. Začne se s sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem. Prva priteče iz smeri Bohinja pod obronkom Jelovice na območje občine Radovljica in je ena najčistejših in najlepših rek v Sloveniji. Sava Dolinka priteče na radovljiško območje iz smeri Zgornjesavske doline skozi izjemno dolino Brje pod Bledom. Ob kampu Šobec naredi slikovit okljuk, nato pa se kmalu združi s svojo sosedo v reko Savo, najdaljšo slovensko reko.

Sava je priljubljena tudi kot ribolovno območje, saj je bogata z ribami, kot so lipan, potočna postrv in šarenka.

V radovljiški občini v Savo pritekajo z leve strani potoki Zgoša, Dobruša, Peračica in Lešnica, ki izvirajo ob vznožju Karavank. Z desne strani se pri Podnartu v Savo izteka potok Lipnica, ki izvira pod Jelovico.

Potok Zgoša se prične kot Begunjščica pod istoimensko goro in se preimenuje v srednjem delu svojega toka. V preteklosti so ljudje ob njej izkoriščali njeno vodno moč za mline in žage. V Begunjah ob njenem toku še vedno deluje Robačnekov mlin. Potok Peračica bogatita Peračiška slapova.

Potok Lipnica privre na dan v Spodnji Lipnici, natančneje v Kolnici, tam, kjer se makadamska cesta prične vzpenjati na Jelovico. Potok je dal ime zeleni Lipniški dolini, vanj pa se stekajo Grabnarca, Rečica in Kroparica. Lipnica je s svojimi pritoki že pred 500 leti ustvarjala vodno moč za pogon kovaških mehov in kladiv v Kolnici, Kamni Gorici in Kropi.
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia