Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Podnart

Radol'ca se zaključi na vzhodu v kraju Podnart, kjer potok Lipnica priteče v reko Savo in kjer na sončnih terasah in dobravah razpršene stojijo kmečke vasice in zaselki.
Tematske poti
Podnart je naselje ob sotočju Save in Lipnice pod konglomeratno steno, nartjo, iz česar izvira tudi poimenovanje (pod-nart). Če odmislimo nekaj starih kmetij, pred zgraditvijo gorenjske železnice v drugi polovici 19. stoletja kraja skorajda ni bilo. Železniška postaja pa je bila postavljena tudi v Podnartu in kraj se je začel pospešeno razvijati. Danes je središče krajevne skupnosti Podnart, v katero so vključene še kmečke vasi Zaloše, Prezrenje, Ovsiše, Poljšica pri Podnartu, Češnjica pri Kropi in Rovte.

Polne pristne narave in lepih pogledov so poljane in vasice v okolici Podnarta. Na desnem bregu potoka Lipnica je vas Ovsiše, nekoč središče velike občine, ki je zajemala kar 16 vasi. Tu je cerkev sv. Miklavža, v vasi Češnjica pri Kropi pa majhna cerkvica sv. Tomaža.

Obiskovalec se lahko okrepčala v gostilni Joštov hram v Podnartu, kjer nudijo specialitete srbske kuhinje, prenoči pa lahko na Ovsišah na ekološki kmetiji Porta ali na Poljšici v lesenih brunaricah turističnega naselje Dóle. Po domačih žganjih, likerjih, sokovih in medenih izdelkih je poznana tudi kmetija Turk v Rovtah.

V Podnartu je bil leta 1866 rojen Josip vitez Pogačnik, državnozborski poslanec na Dunaju, eden izmed peterice, ki je leta 1917 prebrala majniško deklaracijo, prvi predsednik slovenske Narodne vlade v Ljubljani, veleposlanik na Dunaju in velik gospodarstvenik.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia