Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Otok

Ko se boste po lokalnih cesta vozili iz vasi Brezje proti Begunjam, boste prečili ravan s številnimi pristnimi kmečkimi vasmi. Med njimi sta tudi obcestna vas Zgornji Otok in gručasti Spodnji Otok s cerkvijo sv. Janeza Krstnika.
Tematske poti
Razvoj vasi Zgornji Otok je še posebno zacvetel po izgradnji Cesarske ceste v 18. stoletju. Hiše na Zgornjem Otoku so takrat popotnikom, prevoznikom in trgovcem ponujale hrano ter pijačo in poskrbele tudi za popravila popotne opreme. Stare gorenjske hiše stojijo nanizane ob glavni cesti, o njih pa med domačini še krožijo zgodbe in legende. Pred vstopom v vas se prva hiša iz smeri Podvina imenuje Pri Matičku (Zgornji Otok 6). V nadstropnem baročnem dvorcu iz leta 1733 so prepregli konje in imeli sobe za prenočevanje. Prav tako se je na zemljišču, verjetno v kleti, nahajal zapor za prestopnike. Še danes o tej domačiji krožijo zgodbe o tem, kako je marsikateri bogati prevoznik ponoči tu izginil in kako je hiša zakleta, kar dokazuje dejstvo, da je vsak gospodar mlad umrl. Morda ravno zato hiša danes stoji prazna.

V sosednji hiši, pri Grbajsu (Zgornji Otok 7), je bila mitnica, kjer so tovorniki (furmani) plačali cestnino. Pri Rahotu (Zgornji Otok 8) je bila gostilna, na kar še danes nakazuje kip, ki podpira vogal hiše. Silhueta moža s pogačo na glavi, kozarcem v roki in sodom vina pod komolcem je popotniku dala takoj vedeti, da se v tej hiši lahko dodobra okrepča. Zdajšnji kip je replika originala, ki močno poškodovan stoji v notranjosti hiše.

Čudovita je še danes hiša pri Brinšku (Zgornji Otok 9). Baročna enonadstropna stavba s klasicističnim portalom iz leta 1845 je bila med letoma 1785 in 1871 poštna postaja, na kar opozarja figura nad portalom. Hiša nase opozori s freskami na zunanjščini, ki predstavljajo sv. Florjana, Brezmadežno, sv. Trojico in Višarsko Marijo. 

Pri Kovaču (Zgornji Otok 14) so podkovali konje, pri Načemru (zgradbe ni več) je bilo sedlarstvo, pri Kojcu (Zgornji Otok 11) so pokrpali poškodovane vozove. V zadnji hiši v vasi, pri Pibru (Zgornji Otok 13) je bilo šiviljstvo. Večina obrti je v vasi zamrla, le kovača še najdemo. 

Spodnji Otok je od glavne ceste odmaknjen proti severu. Domačije se v gruči stiskajo pod pobočjem, na katerem stoji cerkev sv. Janeza Krstnika z lepo ohranjenimi freskami.

Vasi Spodnji in Zgornji Otok sta se razvijali povezano. Ob koncu 13. in na začetku 14. stoletja so Ortenburžani tu naselili kmete iz nemško govorečih dežel. Prvotna naselitev je bila na pobočju, saj je bila ravnina močno močvirnata, ker je ostala za nekdanjim jezerom. Kmetije so stale okrog domnevnega dvora, ki je ohranjen le v zapisih. Šele v 18. stoletju so prebivalci s kanali uspeli ravnino dokončno izsušiti.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia