Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Otoče

Kmečka vas Otoče s cerkvijo sv. Antona Puščavnika leži na pobočju dobrav. Izhodišče za številne izlete iz Otoč je železniška postaja na progi Ljubljana–Jesenice. Od tu se lahko podate na odkrivanje okolice peš ali s kolesom.
Otoče so postale pomembne s prihodom gorenjske železnice leta 1874. Sprva so se vlaki v Otočah ustavljali na majhni leseni postaji, z razvojem romarskega središča na Brezjah pa so se pojavile potrebe po večji postaji. Železniška postaja z imenom Otoče - Brezje je bila namreč najbližja slavni romarski cerkvi.

Leta 1939 je bila zgrajena nova, večja postaja, tedaj ena najbolje opremljenih na Slovenskem. Njena arhitektura spominja na delo Jožeta Plečnika, poleg nje pa je bil na visokem stebru postavljen Marijin kip, ki je pozdravil romarje. Po drugi svetovni vojni je bil kip prestavljen na Brezje, od leta 2009 pa njegova replika ponovno krasi park ob postaji.

Železnica je tudi v času avtocest in avtomobilov izvrstna priložnost za izlete, saj ponuja drugačen pristop brez obremenjevanja s prometom. Postaja v Otočah je odlično izhodišče za kolesarske ali peš izlete po okolici. Podate se lahko na sončne dobrave in v Lipniško dolino ali pa preko Save v Ljubno in na Brezje. Na vlak lahko ponovno vstopite v Podnartu, Globokem ali Radovljici.

Vas je svoje ime verjetno dobila po reki Savi, ki pod vasjo naredi ovinek in oblikuje polotok, na ravnini ob reki pa je industrijska cona z več podjetji.

V vasi lahko prenočite v apartmajih Pri Štularju.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia