Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Natura 2000

Območja Karavank in Jelovice so vključena v evropsko omrežje NATURA 2000. To so območja z izjemno živalsko in rastlinsko raznovrstnostjo in zato deležna posebnega varovanja.

 

NATURA 2000 je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, razglašenih v državah članicah Evropske unije z osnovnim ciljem ohraniti biotsko raznovrstnost za prihodnje rodove. Njen cilj je varovanje naravnih življenjskih okolij ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, pomembnih za Evropsko unijo. Tovrstna varovana območja predstavljajo 16,25 odstotka območja radovljiške občine.

Jelovica je uvrščena na seznam najpomembnejših območij za ptice v Sloveniji. Ornitološki pomen gozdov Jelovice se izkazuje z gnezdenjem kozače, malega skovika, koconogega čuka, divjega petelina, gozdnega jereba, ruševca, planinskega orla, sokola selca, črne žolne in triprstega detla.

Karavanke se uvrščajo v območje NATURA 2000 z vsemi svojimi habitatnimi tipi, ki se spreminjajo z nadmorsko višino, z živalskimi vrstami Lorkovićev rjavček, črtasti medvedek, alpski kozliček, mali podkovnjak ter rastlinskimi vrstami alpska možina, lepi čeveljc, Zoisova zvončica in močvirski meček.

E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia