Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Mošnje

Vas Mošnje ni le preprosto kmečko naselje, temveč razkriva tudi velike zgodbe. O njih priča romanska bazilika, skrita v cerkvi sv. Andreja, grad Podvin in pred kratkim odkrita antična vila Rustika. V Mošnjah je tudi edini center v Sloveniji za oskrbo konj, ki ne tekmujejo več, in nedaleč stran vzrejna hiša lipicancev.

Konjeniški center v Mošnjah ponuja poleg terenskega jahanja, šole jahanja in inovativnih celostnih pristopov do konj kakovostno življenje konjem, ki so končali svoje tekmovalno kariero. V vasi Globoko pri Mošnjah pa deluje vzrejna hiša lipicancev Barbana, kjer vas popeljejo tudi na vožnjo s kočijo.

Ko se Mošnjam približate iz smeri Begunj, boste še pred naseljem novih družinskih hiš pod gozdom na desni strani uzrli pogled na graščino s pripadajočo pristavo. To je nekdanje posestvo Podvin. Vsaj od začetka 14. stoletja je živel tu rod Podvinskih, nato pa je posest ostala v lastni premožnih družin vse do druge svetovne vojne. Objekt je pozneje služil kot gostinski obrat, hotel in nekaj časa tudi kot protokolarni objekt Republike Slovenije. Hotel v dvorcu trenutno ne deluje, v pristavi pa je restavracija Vila Podvin z nekaj sobami v nadstropju.

Druga pomembna stavba v Mošnjah je cerkev sv. Andreja, ki izvira iz romanskih časov in velja za eno najstarejših v Sloveniji. Vas Mošnje je bila s farno cerkvijo ena najmočnejših župnij v radovljiški deželi. Še danes malokdo ve, da je velika Brezjanska bazilika podružnična cerkev mošenjske fare. Cerkev sv. Andreja s svojo bogato arhitekturo in okrasjem spada med najpomembnejše pri nas.

Nasproti cerkve se v stari hiši nahaja vaški muzej, ki ga prijazni domačini odprejo po predhodni najavi. Starejšim bo zbirka vzbudila nostalgijo po mladih letih, mlajši pa bodo v njem spoznali opremo in vsakdanje pripomočke dedkov in babic.

V grabnu ob vasi teče potok Dobruša, ki je nekdaj poganjal kolesa treh mlinov in žag. Koroščeva žaga še danes ostaja živ in delujoč spomenik tehniške dediščine. Vodna moč zdaj daje elektriko stanovanjski hiši, kadar pa se obiskovalci posebej najavijo, pa gospodar poskrbi, da vodno kolesje ponovno požene beneško žago.

Kjer se gorenjska avtocesta na jugu vasi najbolj približa Mošnjam, je že v rimskih časih vodila glavna povezava med Ljubljansko in Celovško kotlino. Ob njej je pred 2000 leti zrasla rimska naselbina in ostala tu skoraj 400 let. Potem ko je stoletja ostala skrita pod nanosi zemlje, je bila vila Rustica ponovno odkrita ob gradnji gorenjske avtoceste. Kmalu bo tu urejena tudi pohodna pot, ki bo povezala prav vse znamenitosti vaškega jedra Mošenj in rimsko naselbino.E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia