Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Etnološki muzej Mošnje

Nasproti cerkve sv. Andreja v Mošnjah v prostorih stare hiše domuje etnološki muzej. Stari predmeti, ki so jih uporabljali dedki in babice vaščanov, šolska klop in tabla njihovih staršev, gasilski voz ter številni kmečki stroji govorijo o zgodbi slovenske vasi.
Informacije
Mošnje 8, Radovljica
M: 031 598 934
Urnik
Po dogovoru
Cenik
Prostovoljni prispevki.
V zbirki so raznovrstni predmeti iz vsakdanjega življenja nekdanjega prebivalstva in vasi Mošnje: lončeno kuhinjsko posodje v lesenem skledniku na steni, kmečka peč in velika krašena lesena skrinja v kotu, šivalni stroji in druga oprema kmečke gospodinje. V sobi, namenjeni predstavitvi cerkve, so razstavljena stara duhovniška oblačila, cerkveno posodje, knjige in slike ter jaslice iz žgane gline. 

V večjem prostoru je del nekdanje šolske učilnice s tablo in klopjo, več prostora pa zavzema gasilski voz, poln stare opreme vaških gasilcev. V posebnem kotičku je predstavljena čevljarska delavnica

Drugi del zbirke je razstavljen v gospodarskem delu stavbe. V njem so orodja in stroji iz Mošenj in okolice, ki so jih uporabljali domačini pri kmečkih opravilih, gozdarjenju, tesarjenju, žganjekuhi in predelavi hrane. 

Muzej je nastal in deluje kot ljubiteljska zbirka vaščanov ter dopolnjuje zanimivosti Mošenj. Ogled Mošenjske cerkve, ki velja za eno najstarejših, in arheološkega najdišča Vila Rustica lahko zaokrožite še z obiskom krajevnega muzeja. Poskrbite za to, da se za ogled predhodno najavite.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia