Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Lesce

Nekoč majhna gorenjska vas, danes pa prestolnica slovenske čokolade in padalstva. Na letališču opazujte letala in padalce na nebu, odigrajte partijo golfa na Kraljevem golfskem igrišču Bled ali pa se sprehodite mimo slikovite Legatove hiše v starem vaškem jedru.

Staro vaško jedro Lesc je danes le majhen delček celotnega naselja. Na daleč ga označuje visok zvonik cerkve Marijinega vnebovzetja, ki je ena najstarejših romarskih cerkva. Ob njej v gruči stojijo nekdanje domačije, katerih gospodarji so se ukvarjali s kmetijstvom in trgovino. Legatova hiša (Begunjska cesta 6) iz zgodnjega 17. stoletja je lep primer podeželskega dvorca. Kot bogata kmečka arhitektura se bohoti tudi Španova hiša (Begunjska cesta 2). Kaže tipično podobo domovanja premožnih kmetov v 18. in 19. stoletju. Na enem od vogalov jo krasi majhen vogalni stolpič.

V Lescah je Alpski letalski center, tovarna čokolade Gorenjka, v bližini pa kamp Šobec z bajerjem in golfsko igrišče Bled, eno najlepših v osrednji Evropi. Iz Lesc je urejena kolesarska pot na Bled in pešpot na Šobec.

Lesce spadajo med najstarejše kraje na Gorenjskem. Velik pomen za njen nastanek in razvoj je imela osrednja lega na terasi nad Savo Dolinko, in sicer zaradi svojih prometno-strateških prednosti. Arheološke najdbe datirajo v rimsko obdobje in v zgodnje obdobje krščanstva. V rimski dobi je bila tu naselbina, ki je služila kot trgovska, poštna, policijska postaja na križišču poti proti Bohinju, Jesenicam, Tržiču in Kranju. Lesce pa se prvič omenjajo skupaj z Bledom leta 1004 v listini briksenške škofije.

Za močan razvoj Lesc v drugi polovici 19. stoletja je bila odločilna izgradnja Gorenjske železnice. Železniška postaja v Lescah stoji na ravnini pod starim delom vasi in je pomenila odskočno desko za razvoj industrije. V 20. stoletju se je tako prvotno majhna vas razvila v industrijsko zaledje bližnje Radovljice. Železniška postaja Lesce je še danes glavna železniška postaja radovljiške občine. E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia