Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Lancovo

Lancovo vabi z ruševinami Pustega gradu, sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke, Vodno učno potjo Grabnarica, planinami na Jelovici in zeleno naravo skrajnega zahoda dobrav. Ob vsem tem tu izvira potok Lipnica, ki daje ime Lipniški dolini. Najlepše je te kraje odkrivati na konju ali kolesu.
Na desnem bregu Save krajevna skupnost Lancovo združuje naselja Lancovo, Spodnja in Zgornja Lipnica, Ravnica, Brda, Vošče in Kolnica. Kraji se lahko pohvalijo z lepimi razglednimi točkami ter pohodnimi in jahalnimi potmi.

Na Lancovem stoji srednjeveška cerkvica sv. Lamberta, zavetnika Ortenburžanov, na Zgornji Lipnici pa njihov grad v ruševinah. Zaradi temnih gozdov, ki so ga obdajali, so mu rekli tudi Waldenburg. Po potresu leta 1511 se je spremenil v razvalino in ljudje so ga preimenovali v Pusti grad. Na vrhu grajskih ruševin obiskovalca pričakuje čudovita razgledna točka na dolino in Julijske Alpe, na zahodni strani, s pogledom na Triglav, pa je energijska točka. 

Do gradu vodi iz Radovljice Naravoslovna učna pot Pusti grad, kratka pešpot pa izpred trgovine na Lancovem. Grad, po katerem se v poletnih dneh pasejo koze, oživi ob koncu poletja s prireditvijo Venerina pot na Pustem gradu, ko postane prizorišče otroške gledališke predstave. Za to priložnost jo napiše domačinka, pisateljica Polona Škrinjar, ki stanuje pod gradom.

Spodnja Lipnica je odlično izhodišče za kolesarsko osvajanje Jelovice. Od tu se mimo izvira potoka Lipnica prične vzpenjati makadamska pot, ki pripelje na razgledni Talež, planino Goška ravan in Vodiško planino. Številne gorske ceste na Jelovici omogočajo v poletnih mesecih gorsko kolesarjenje, vendar je poznavanje terena ključnega pomena za varno rekreacijo.

Od izvira Lipnice, nad katerim je visoko v pobočju Jelovice manj znana Častitljiva jama s kapniki, vodi čez številne lesene mostiče ob potoku Grabnarica do grofovega bajerja in nazaj po čudovitih poljih Vošč s pogledom na Karavanke in Julijske Alpe Vodna učna pot Grabnarca.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia