Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Kropa

Ob deročem potoku Kroparica se v zavetju gozdnate Jelovice skriva eno največjih kovaških središč naše preteklosti. Pomniki nekdanjega kovaštva vas tu spremljajo na vsakem koraku: tehniški spomeniki, kulturna dediščina, umetniško kovaštvo, še živeči običaji kovačev, kulinarika in odlični pevci.
Tematske poti
Dediščina Krope je edinstveno ohranjena. Kovaška preteklost je zaznamovala današnjo podobo spomeniško zaščitenega trškega jedra. V kraju sta dve cerkvi, cerkev sv. Lenarta in cerkev Matere božje, Kovaški muzej, nekoliko više pa ohranjena kovačnica vigenjc Vice.

Večstoletna tradicija kovaštva se nadaljuje v umetniško-kovaški delavnici UKO Kropa, s kovanjem umetelnih izdelkov iz železa pa nadaljuje tudi več posameznikov v kraju. V Kropi še vedno deluje podjetje Plamen z več kot stoletno tradicijo iz dni ročnega kovanja. Danes je usmerjeno v izdelavo vijakov in je v lasti nemškega podjetja. 

Krajevni praznik je kovaški šmaren, ki ga praznujejo vsako leto prvi konec tedna julija. Poseben praznik je tudi predvečer sv. Gregorja, ko kroparski otroci po Bajerju nekdanje spodnje fužine spuščajo barčice

Kroparji so tudi izjemno glasbeno nadarjeni. Ne le da je kroparski rod vedno rad prepeval koledne pesmi v času okrog novega leta, ampak je Kropa dala tudi nekaj znanih imen. Tu so se rodili operni pevec Anton Dermota, operna pevka Zlata Ognjanovič roj. Gašperšič, skladatelj Egi Gašperšič. Pri opernem petju in klasični glasbi se uveljavljajo mladi glasbeniki, ki so še študentje, Irma Mihelič, Nejc Mikolič, Liza Šparovec. 

Med kroparskimi značilnostmi omenimo še govorico z izrazitim pogrkovanjem in kulinariko. Govorico obiskovalec še vedno sliši, če prisluhne starejšim domačinom, kulinariko pa spozna v gostilni Pr’ Kovač.

Pešpoti vodijo iz Krope na Vodiško planino ter k razgledni cerkvi sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Na začetku naselja je letno kopališče z bazenom in igrišči za odbojko na mivki.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia