Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Fovšaritnica

Le lučaj od kroparskega Placa stoji Fovšaritnica, ena najbolje ohranjenih fužinarskih hiš v Kropi. Njena izvrstno ohranjena razdelitev prostorov in etnološka zbirka v notranjosti vam bosta pričarala življenje kroparskih kovaških družin.
Informacije
M: 041 849 941
E: fovsaritnica@gmail.com
FB
Odprto
Hiša in zbirka sta na ogled od aprila do novembra po predhodnem dogovoru.
Cenik
2 €/osebo

Dodatna ponudba:
skeč v kroparskem narečju, tradicionalna hrana in pijača, delavncie
Večnadstropna stavba je dobila ime po “fovšiji” (zavisti). V času fužinarstva je, tako kot v večini fužinarskih hiš, v njej živelo več družin. Po ustnem izročilu je v Fovšaritnici stanovalo tudi 72 ljudi naenkrat. Kuhinjo je v kroparskih najemniških stanovanjih nadomeščala skupna veža, v kateri je bilo več ognjišč. Ker so vse gospodinje kuhale tam, so zlahka videle ena drugi v lonce in njihova vsebina je bila verjetno velikokrat predmet “fovšije”.

Predvsem je v hiši zanimiva razdelitev prostorov, ki je tipična za nekdanje fužinarske hiše. Stavba ima kar pet nivojev: klet, pritličje, prvo nadstropje in dva nivoja podstrehe. Ohranjenih je pet bivalnih prostorov – hiš, več kamer in štibelcov.

Danes v pritličju hiše živi lastnica, v zgornjih nadstropjih pa je urejena ljubiteljska etnološka zbirka, ki prikazuje življenje kroparskih družin v času fužinarskega železarstva in po njem.

Hiša in zbirka sta na ogled od aprila do novembra po predhodnem dogovoru.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia