Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Kovaški šmaren

Kovaški šmaren je velik praznik kroparskih kovačev, ki ga je vredno obiskati. V času praznovanja si lahko v živo ogledate ročno kovanje žebljev in sodobnih umetelnih izdelkov iz železa, kuhanje oglarske kope, okušate kovaške jedi in se na Placu družite z domačini.
Namig
V času kovaškega šmarna je tudi dan odprtih vrat v Kovaškem muzeju in v muzejski hiši Fovšaritnica.
Organizator
Turistično društvo Kropa
Kropa 3, Kropa
M: 041 839 951
E: td.kropa@gmail.com
Kovaški šmaren poteka vsako leto prvi konec tedna v juliju. V treh dneh, od petka do nedelje, se zvrstijo kulturne, športne in zabavne prireditve, največ dogajanja je prav na soboto, ko na različnih mestih v Kropi potekajo prikazi nekdanjega dela in življenja v kovaški Kropi.

V vigenjcu Vice si lahko ogledate ročno kovanje žebljev in se v kovanju tudi sami preskusite. Če boste prišli v času malice, se boste lahko okrepčali s preprostimi jedmi kroparskih kovačev.

Nad cerkvijo sv. Lenarta lahko opazujete kuhanje oglarske kope, na osrednjem prireditvenem prostoru na Placu pa boste pri delu morda ujeli umetniške kovače. Ti vas bodo pričakali tudi v delavnici UKO, kjer bodo pred vami kovali čudovite stvaritve iz razžarjenega železa. Na Placu poteka tudi likovna delavnica za otroke, ne manjka pa niti stojnic z izvirnimi izdelki domače obrti. Popoldan je maša v podružnični cerkvi Matere božje, proti večeru pa se na Placu odvija kulturno-zabavni večer z gledališko predstavo in glasbenim koncertom.

Praznovanje izhaja iz časa kovaštva. 2. julija leta 1729 so namreč posvetili cerkev Matere božje oziroma Kapelico, dan njene posvetitve pa je takoj postal največji kroparski praznik.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia