Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Kamna Gorica

Značaj starega kovaškega naselja je ohranilo jedro Kamne Gorice, prepredeno z vodnimi kanali in mostički, zaradi česar se ga je prijelo ime Male Benetke. Nad vasjo, ob cerkvi, je urejena Muzejska hiša Mežnarija, lokalna gostilna slovi po odličnih postrveh, pozimi pa so urejene proge za tek na smučeh.
Vaško jedro
Slikovita kovaška vas pod Jelovico vas bo navdušila s številnimi vodnimi kanali in mostički. Zaradi njih jo poimenujejo tudi Male Benetke. Pričakujejo vas ozke uličice, značilne fužinarske hiše z izklesanimi portali iz zelenega tufa in kovanimi mrežami.
Kamna Gorica leži v Lipniški dolini, stisnjena med skalnato Zijavko in gozdnatim obronkom Jelovice. Z Zijavke, na katero vodi neoznačena pot, ki vam jo bodo domačini z veseljem pokazali, se odpira čudovit pogled na vas in Lipniško dolino. 

Glavna cesta vodi skozi novejši del naselja in obide staro jedro, ki pa je vredno ogleda. Ob veliki vaški lipi je nekdaj stala fužina s plavžem. Na njegovem mestu zdaj stoji spomenik padlim v drugi svetovni vojni, ki ima obliko plavža. V bližini je prek potoka Lipnica speljan lesen kanal z vodo, raka, ki kraju daje edinstven pečat.

Tradicija kovaštva se ni ohranila le v fužinarski arhitekturi in tehničnih spomenikih, ampak v Kamni Gorici domačini s ponosom ohranjajo kar nekaj starih šeg in navad. Na predvečer sv. Gregorja spuščajo luč po vaškem potoku, ob vseh večjih praznikih streljajo z možnarji, pred novim letom po vasi prepevajo tradicionalne koledne pesmi, 15. avgusta pa vsako leto pojejo pred vaškimi kapelicami.
Krajevni praznik v vasi praznujejo prvi konec tedna v septembru, ko v spomin na rojaka, slikarja Matevža Langusa, prirejajo Langusove dneve. Med petkom in soboto se tedaj zvrsti vrsta kulturnih, športnih, likovnih in zabavnih prireditev z osrednjo prireditvijo, slikarsko kolonijo, ki poteka v soboto dopoldan.

Pešpoti vodijo v Radovljico in na Pusti grad (Naravoslovna učna pot Pusti grad), na Dobravo, Vodiško planino, v Globoko in naprej na Brezje. S kolesom pa lahko Kamno Gorico obiščete med odkrivanjem Lipniške doline. 

Pozimi čarobnost ustvarja ledena zavesa izpod rak, za rekreacijo pa poskrbijo manjše smučišče in urejene tekaške proge pred vasjo.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia