Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Gregorjevo

1 / 3
Praznovanje Gregorjevega v Kropi, kjer tradicija živi že stoletja.
Doživite enega najbolj čarobnih praznovanj v Radol'ci. Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. Pisan mozaik odsevov na vodni gladini in vzdušje, ki ga pričara stara šega, bosta tudi v vas prebudila pomlad. Vrzite luč v vodo tam, kjer to neprekinjeno počnejo že stoletja!
Namig
Pozdravite pomlad na star obrtniški način. Izdelajte si svojo barčico, jo osvetlite s svečko in vrzite v vodo.
Organizator
Turistično društvo Kropa
Kropa 3, Kropa
M: 041 839 951
E: td.kropa@gmail.com

Kulturno društvo Kamna Gorica
Kamna Gorica 58, Kamna Gorica
M: 031 771 000

Za sv. Gregorja je od nekdaj veljalo, da luč v vodo vrže. Kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica sta ohranila pristno kovaško šego na predvečer gregorjevega. Prihod pomladi vsako leto praznujejo na svoj način ob mraku 11. marca.

Lučke, ki jih vržejo v vodo, so pravzaprav hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice, v drugih krajih kot gregorčki. Na njih ali v njihovi notranjosti so pritrjene svečke, ki svetijo skozi pisano obarvana okna.

V Kropi otroci spuščajo barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Pristnost praznovanja, ki nikdar v večstoletni zgodovini ni zamrlo, se kaže v vsakem kraju na svoj način.

Preprosta šega izvira iz časa ročnega kovanja. God sv. Gregorja (12. marec) je namreč do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Pomlad, ki je pomenila daljši dan, več svetlobe in toplote, so pozdravili tudi kovači. Dan se je takrat že toliko podaljšal, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

V zadnjih letih se šega vrača v številne kraje po Sloveniji, hkrati pa ostaja doma v starih železarskih krajih Kropi in Kamni Gorici, kjer nikdar v večstoletni zgodovini ni zamrla.E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia