Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Umetnostnozgodovinski oris

1 / 6
Baročna fasada Radovljiške graščine.
Kraljica radovljiške arhitekture je Radovljiška graščina. Njeno čudovito baročno pročelje zavzema kar dve tretjini zgornjega dela Linhartovega trga. V notranjosti vas bo dvoramno stopnišče iz tufa povabilo, da se povzpnete v prvo nadstropje. Tam vas pričakujejo Baročna dvorana, Čebelarski muzej in Mestni muzej.
Graščina z današnjo baročno preobleko se v srednjem veku prvič omenja med letoma 1457 in 1461. Grad so tu zgradili grofje Ortenburški, ki so imeli v 13. stoletju na območju današnje Radol'ce dve posesti: grad Kamen na levem bregu Save in Pusti grad na njenem desnem bregu. 

Stavba je bila prvič temeljito prenovljena leta 1565, ko so bili njeni zakupniki grofje Ditrichsteini. V drugi večji prezidavi leta 1668 pa je bila stavba razširjena do današnje velikosti. Za zdajšnjo podobo stavbe je zaslužna predvsem družina Thurn-Valsassina, ki je bila od 1616 njen zakupnik in od 1654 lastnik. Thurni so ostali lastniki dvorca vse do druge svetovne vojne.

Pročelje graščine krasi izjemno bogata fasada iz prve polovice 18. stoletja. Glavni vhod iz tufa krasita atlanta ob straneh in na vrhu grofovski grb. Veža graščine predstavlja tipičen primer bogate baročne veže z dvojnim stopniščem. V veliki niši na sredini stopnišča je bil nekoč vodnjak, ki je z vodo oskrboval celoten dvorec. Portali iz peračiškega zelenega kamna povezujejo vežo z dvema atrijema.

V prvem nadstropju je imenitna Baročna dvorana, odkrita in urejena v sklopu obnov po letu 2005. Danes predstavlja izvrsten ambient za prireditve. Poleg nje je Plesna dvorana, s poznobaročno poslikavo na stropu.

Tudi veža v prvem nadstropju je polna baročnih dekoracij. Tu sta dve enoti Muzejev radovljiške občine: Čebelarski muzej in Mestni muzej Radovljica.

Radovljiška graščina je bila po letu 2000 temeljito obnovljena in je danes izvrsten primer meščanske baročne graščine.
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia