Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Grad Kamen

Na koncu vasi Begunje, ob vhodu v dolino Drago, stojijo na skalnem pomolu slikovite ruševine gradu Kamen. Večstoletni varuh tovorniške poti vas na vzvišeni legi pričakuje z ohranjenim romanskim stolpom ter mogočnimi ruševinami gotskih in renesančnih dozidav.
V 12. stoletju so grad zgradili grofje Ortenburški, ki pa v njem niso prebivali, ampak so ga upravljali grajski oskrbniki. Leta 1418 so postali lastniki Celjski grofje, leta1436 Lambergi. Znameniti Lamberg z gradu Kamen je bil turnirski vitez Gašper Lambergar, ki ga opeva ljudska pesem o Pegamu in Lambergarju.

Najstarejši je kvadratast romanski stolp na severozahodnem delu. V 14. stoletju so Ortenburžani na nasprotnem, nekoliko nižjem delu skalnega hrbta sezidali gotski bivalni palacij s prostori v štirih etažah. V 16. stoletju je bil med njima zgrajen še osrednji renesančni palacij z notranjim dvoriščem. Južno pobočje pod gradom je bilo namenjeno terasastim vrtovom, na spodnjem delu pa je bil kompleks gospodarskih poslopij z mlinom in žago.

Grad so lastniki grofje Lamberški opustili sredi 18. stoletja in se preselili v udobnejši Katzenstein v Begunjah. Ob gradnji nove cerkve v Begunjah so uporabili opeko z gradu, prav tako so ob prenovi dvorca Katzenstein in gradnji hiš v Begunjah uporabili stavbne elemente z gradu.

Grad Kamen je vključen v evropsko mrežo gradov Venerina pot. Ta povezuje mesta in gradove v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Češkem, prek katerih je v 13. stoletju potoval vitez in pesnik Ulrich Lichtensteinski.

Prijeten obisk zagotavlja lega ob vhodu v dolino Draga, ohranjeni romanski stolp, na katerega se lahko povzpnete prav do vrha, ostanki gotskega in renesančnega palacija ter urejena sprehajalna pot po grajskem prostoru.

V neposredni bližini gradu Kamen sta Škratov grad (Hudičev gradič) in arheološko najdišče Jama Zijalka. Tematska Lambergova pot grad povezuje s smučiščem Krpin. 


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia