Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Gorenjka

1 / 2
Z bogato tradicijo in posebno skrbno izbranimi sestavinami nastaja v Radol'ci najbolj sladek gorenjski zaklad. S čokolado s slastnimi celimi lešniki, žlahtnimi temnimi čokoladami in številnimi drugimi dobrotami je leška Gorenjka najbolj znana znamka čokolade v Sloveniji.
 
Prvi tovarni čokolade v Sloveniji sta bili ustanovljeni leta 1922. Ena od njiju v Lescah in ta še vedno ustvarja pregrešno sladko zgodbo slovenske čokolade. Adolf Zavrtanik, doma iz Solkana, je leta 1922 v Lescah ustanovil družinsko podjetje za izdelavo čokolade. Njegovo načelo je bila visoka kakovost, ki jo je zagotavljal z najboljšimi surovinami. Čokolade, ki so posebno slovele, so bile mlečna, lešnikova in gianduja ter čokoladni bomboni. 

Po drugi svetovni vojni je oblast tovarno nacionalizirala, aprila leta 1948 pa je vlada Ljudske republike Slovenije ustanovila podjetje Gorenjka tovarna čokolade. Deset let pozneje je bilo podjetje preimenovano v Gorenjka, tovarna čokolade Lesce in to je bil začetek blagovne znamke Gorenjka. Znamke, katere sinonim je še danes čokolada s celimi lešniki. Posebnost na svetovnem trgu je sedemkilogramska čokolada s celimi lešniki.

Gorenjko odlikuje inovativnost, ki je ključ do uspeha. Leta 1968 so kot prvi v Jugoslaviji ponudili industrijsko izdelana peciva iz biskvitnega testa. Leta 2000 so prvi na trgu ponudili čokolado z večjim deležem kakava. Od leta 2007 na trgu uspešno nastopajo s podznamko Mistica, linijo prestižnih temnih čokolad najžlahtnejših okusov. 

Gorenjka je danes največja proizvajalka čokolade v Sloveniji in edini ponudnik na slovenskih tleh, ki čokolado po lastni recepturi izdeluje od surovin do končnega izdelka. 

Gorenjka deluje pod okriljem skupine Žito d.d. Tovarna čokolade Gorenjka je v Lescah, kjer imajo tudi prodajalno svojih izdelkov. Čokolade Gorenjska pa so na voljo v vseh slovenskih trgovinah z živili.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia