Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Dvorec Drnča

Dvorec Drnča stoji v vrtincu prostranih polj in gozda med Zgošo in Dvorsko vasjo. Predstavlja enega prvih primerov renesančnih dvorcev v Sloveniji. Okolico krasi lepo urejen park iz prve polovice 20. stoletja z ribnikoma in paviljonom.
Srednjeveški dvorec je del hotelskega kompleksa Drnča. V dvorcu ali v parku ob njem lahko organizirate svoj poseben dogodek.
Informacije
Hotel in dvorec Drnča
Dvorska vas 37a, Begunje na Gorenjskem
T: (08) 200 50 00
F: (04) 532 59 07
E: info@hotel-drnca.si
W: www.hotel-drnca.si
Prvič je dvorec Drnča omenjen v 13. stoletju. Plemeniti Lambergi so ga leta 1531 obnovili in mu dali podobo renesančne simetrične stavbe. Dvonadstropni dvorec s pravokotno talno osnovo ima na prednjih vogalih dva stolpičasta konzolna pomola. Nad vrati je heraldična plošča z grbom plemenitih Lambergov in napisom “Bog daj srečen konec!”.

V 19. stoletju se je zamenjalo več okoliških lastnikov, med drugim je bila v njem tudi suknarna. V drugi polovici 20. stoletja so v dvorcu uredili klimatsko zdravilišče Tone Čufar, ki je kot del Psihiatrične bolnišnice Begunje deloval do leta 2004. 

Renesančni dvorec Drnča je bil obnovljen med letoma 2005 in 2009, tik ob njem so novi lastniki zgradili sodoben hotel. Čeprav je dvorec del hotelskega kompleksa, sta zunanjost dvorca in park dostopna javnosti.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia