Radol'ca - Pristno Sladka
4°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Radovljiška ravnina

1 / 4
Ravnina severozahodnega dela Radol’ce je imenovana tudi dežela. Vedno obsijana s soncem je čudovita, ko zacvetijo travniki in sadovnjaki, po katerih že stoletja brenčijo kranjske čebele. Prekolesarite jo ali se sprehodite po travniških poteh med Begunjami, Radovljico in Žirovnico.
Namig
Prek zelenih travnikov, sadovnjakov in manjših gozdičkov vodijo poljske poti in kolovoz iz Zapuž do Vrbe, kot nalašč za družinsko kolesarjenje in sprehode.
Na panoramskem letu lahko slikovito pokrajino občudujete tudi iz zraka.

Radovljiška ravan skupaj z Blejskim kotom ustvarja eno najlepših in najslikovitejših okolij. Dežela se razprostira med verigo visokih gora na severu in dolino reke Save na jugu. Ljubljanska kotlina se tu razširi in ustvari zeleno ploščad, ki z vsake točke ponuja pogled na Triglav v objemu Julijskih Alp na eni strani in mogočni Stol v verigi Karavank na drugi strani. 

Slikovita pokrajina od nekdaj slovi po bogati tradiciji čebelarstva. V vasi ob vznožju Stola je bil rojen Anton Janša, starosta slovenskih čebelarjev, v Radovljici domuje Čebelarski muzej, v Lescah pa nastaja sodoben čebelarsko-izobraževalni center. 

Po ravnini kot razmetani ležijo majhni grički – morenski nasipi ledenikov. Pri Radovljici sta taka primera naravna spomenika Voljčev hrib in Obla gorica. Vzhodneje leži Obla gorica, ki je pogozdena in okrog nje je speljana pohodna pot. Na južni strani Oble gorice je radovljiško kopališče. Voljčev hrib pa je travnat in stoji med naseljem enodružinskih hiš in avtocesto. Manjši morenski nasipi so še ob vaseh Hraše in Hlebce pri Lescah.

E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia