Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Čebelarstvo

1 / 3
Kranjska čebela na satju.
Stoletno tradicijo slovenskih čebelarjev lahko okusite v pristnem slovenskem medu, opojni medici in sladkih medenih pecivih. Tu so še izvirno poslikane panjske končnice iz preteklosti, sodobne tehnike čebelarjenja v sedanjosti in kranjska sivka, avtohtona pasma čebele. V Radol'ci lahko bogato tradicijo čebelarjenja odkrijete na različne načine.

Na območju Slovenije najstarejšo obliko čebelarjenja predstavlja gozdno čebelarstvo. Že v 13. stoletju so kmetje prehajali na domače čebelarstvo. Dajalo je tri pomembne izdelke: med, ki je bil do uvajanja sladkorja sredi 18. stoletja edino sladilo, vosek za izdelavo sveč in med za pripravo alkoholne pijače medice.

V 18. stoletju je bilo čebelarstvo ena najbolj razširjenih kmetijskih panog na tedanjem Kranjskem. K razvoju slovenske čebelarske tradicije je bržkone pripomogla tudi kranjska sivka (kranjska čebela), naša avtohtona rasa medonosne čebele. Odlikuje se po pridnosti, krotkosti, varčnosti s hrano in mirnosti. Že v 19. stoletju so jo slovenski trgovci s čebelami izvažali po Evropi in svetu. Kranjska čebela je edina dovoljena rasa čebele v Sloveniji.

Na Gorenjskem je bil najbolj razširjen tip panja kranjski panj – kranjič. Danes je poznan predvsem zaradi svojevrstne ljudske ustvarjalnosti, ki se je pojavila na njem. Od 18. stoletja naprej so njihove prve deščice, panjske končnice, krasili z raznovrstnimi nabožnimi in posvetnimi motivi. Bogato zbirko originalnih panjskih končnic in tradicijo čebelarjenja prikazuje Čebelarski muzej v Radovljici.

Čebelarstvo je slovenski kulturni krajini prineslo čebelnjake – preproste lesene hišice, v katere so čebelarji zlagali panje. Ob odkrivanju Radol'ce jih lahko opazite v vaseh, na travnikih, ob sadovnjakih, poljih in gozdovih. Sodobno čebelarjenje tudi na Slovenskem uveljavlja nakladalne panje. To so samostoječi panji, ki stojijo samostojno ali v skupinah na cvetočih travnikih ali gozdnih jasah.

Ustvarjalnost ni imela meja niti pri oblikovanju izdelkov iz voska in medu. Lect – pecivo iz medenega testa, je bilo čudovito oblikovano in še danes privablja s slastnim okusom. Sveče iz čebeljega voska so čudovito dišale in bile nemalokrat figuralno oblikovane. Medica, tradicionalna pijača iz medu, pa v zimskih mesecih še vedno zaželi dobrodošlico v podeželski hiši. Oblikovanje lecta si lahko ogledate v pristni lectariji v Radovljici.

Čebelarsko tradicijo v Radol'ci ohranjajo številni čebelarji. V Lescah pa se nahaja sodoben Čebelarski razvojno-izobraževalni center Gorenjske. Aktivno je Čebelarsko društvo Radovljica, ki organizira izobraževanja in delavnice na temo čebelarjenja in medenih izdelkov.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia