Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Brezje

Vas Brezje je danes nedvomno najbolj poznana po Baziliki Marije Pomagaj, ki v ta majhen kraj s kmečko podobo privablja romarje iz vse Slovenije in številne zdomce. Prav zato se je ob romarski cerkvi oblikovala tudi turistična in gostinska ponudba.

Slava Brezij se je pričela v 19. stoletju, ko se je ob milostni podobi Marije Pomagaj zgodilo nekaj čudežnih ozdravljenj. Leta 1988 je cerkev Marije Pomagaj na Brezjah papež Janez Pavel II. razglasil za baziliko. Ko je maja 1996 prvič obiskal Slovenijo, je tudi sam poromal v njeno svetišče in molil pred milostno podobo. Leta 2000 je bila bazilika Marije Pomagaj razglašena za slovensko narodno svetišče.

Za svetišče skrbijo frančiškani, ki so ob cerkvi postavili samostan. Upravljajo sodoben Romarski urad ob parkirišču, kjer so na voljo vse potrebne informacije o svetišču in romarskih poteh. Tudi če želite Brezje obiskati s skupino ali darovati za sveto mašo, vam bodo tu z veseljem pomagali. Tik ob baziliki so v prostoru nekdanjega hleva samostana frančiškani uredili muzej Sončna pesem, v urejenem parku pred cerkvijo pa je kip družine in velik križ.

Za lačne in žejne romarje poskrbijo v gostilni tik ob cerkvi ali na bližnjem Črnivcu, kjer sta gostilna Adrijan in picerija Moby Dick, prenočišča pa ponuja turistična kmetija Tominc. Z Brezij vodi pohodna Pot miru proti Peraškima slapovoma, urejena Božja pot pa Brezje povezuje z vasema Ljubno in Otoče.

Brezje so bile v pisnih virih prvič omenjene že v 11. stoletju, nastanek imena pa ima več razlag. Po eni od teh ime izhaja iz številnih brez, ki naj bi rasle na tem območju. Domačini še danes raje uporabljajo besedo breški (breško polje, breška Marija), medtem ko je uradno v uporabi beseda brezjanski (brezjansko polje, brezjanska Marija).

Domačini so se nekdaj preživljali s kmetovanjem in konjerejo, dodaten vir zaslužka pa je bilo kamnoseštvo, ki je temeljilo na zelenem peračiškem tufu. V vasiČrnivec pri Brezjah še vedno deluje znana delavnica družine Kocijančič.

Na Brezjah je sodobno družinsko podjetje Vipi, kjer izdelujejo gazirane pijače in sokove, tudi s stoodstotnim sadnim deležem. Jabolčni sok stiskajo iz slovenskih ekološko pridelanih jabolk. Poleg brezalkoholnih pijač izdelujejo tudi žgane pijače in domač jabolčni kis. Voda, ki jo uporabljajo pri izdelavi, priteka izpod Karavank in je med najčistejšimi v Sloveniji.E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia