Radol'ca - Pristno Sladka
-2°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Muzej jaslic Brezje

Muzej jaslic Brezje je edinstvena zbirka, ki vsebuje preko 300 različnih eksponatov-jaslic z vseh koncev sveta.
Informacije
Romarski urad Brezje
Brezje 72, Brezje

T: (04) 537 07 00, 031 371 440
F: (04) 537 07 50
E: info@marija.si
www.marija.si

Odprto
april-oktober: od 9. do 19. ure
november-marec: od 9. do 18. ure
ponedeljek zaprto
Cenik
Odrasli: 3,50 eur
Odrasli v skupini (najmanj 15 oseb): 3 eur
Upokojenci, invalidi: 2,50 eur
Učenci, dijaki, študenti: 2,50 eur
Družine (najmanj 3 družinski člani): 7 eur
Predšolski otroci: brezplačno

Vodenje v slovenskem jeziku: skupine do 10 oseb: 10,00 eur
nad 10 oseb: 1 eur na osebo

Vodenje v tujem jeziku: skupine do 10 oseb: 20 eur
nad 10 oseb: 2 eur na osebo
Za vodenje je potrebna najava skupine.
V sprehodu skozi deset prostorov se srečamo z zgodovino jasličarstva, spoznamo pomen posameznih jasličnih figur in prizorov, občudujemo različne načine in materiale za izdelavo jaslic. V jaslicah se izraža mnogo dejavnikov, ob samem avtorju, ki jih je izdelal, materialu, ki ga je uporabljal, času in kraju v katerem je ustvarjal.

Muzej je razdeljen na različne sklope: od uvodnega dela, kjer spoznamo zgodovino postavljanja jaslic, orodje za izdelovanje jaslic, posamezne jaslične skupine in različne vrste jaslic. Ob božičnih jaslicah, ki so pri nas najbolj poznane, se v drugem prostoru srečamo s pasijonskimi, binkoštnimi ter vstajenjskimi jaslicami. Najbolj pristni in morda najgloblji spomini slovenskega človeka na božične praznike se vračajo ob postavljanju jaslic v Bogkovem kotu domače hiše, v katerem so postavljali kotne jaslice, ki jih tudi predstavljamo v muzeju.

V nadaljevanju muzeja so predstavljeni številni slovenski ustvarjalci jaslic ter jaslice iz drugih Evropskih dežel in bolj oddaljenih dežel. Skozi tuje dežele nas vodi svetloba zvezde, ki je Modre pripeljala v Betlehem, nas pa vodi v novi del muzeja, kjer skozi filmsko zgodbo sledimo jaslicam v vojni in današnjem času. V novem delu je zasnova muzeja malce drugačna, prostori so namenjeni samostojnim prostorskim postavitvam večjih jaslic. Temnina prostora se spremeni v svetel prostor, kjer obiskovalec iz opazovalca prestopi v svet jaslic.
Postavitev razstave se izteče z reprodukcijo freske iz Greccia, prvih jaslic sv. Frančiška Asiškega, osvetljena skozi opečno čipko, ki prepušča svetlobo in usvarja igro svetlobe in sence.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia