Radol'ca - Pristno Sladka
3°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči
Obiščite spletni dnevnik Adele Gray, Angležinje, ki že vrsto let živi v Radovljici. Svoje dogodivščine v Radovljici in njeni okolici, izlete po Sloveniji ter številne pohode v vrhove Julijskih Alp popisuje na svojem blogu.

Obiščite blog v angleškem jeziku.
Blog
Okusi Radol'ce
Mesec november je v Radovljici mesec lokalne kulinarike Okusov Radol'ce. Letošnja ekipa Okusov Radol'ce je nekoliko spremenjena, njeno vodilo pa je poleg lokalnega tudi zagotavljanje kakovosti.

 

Letos v Okusih Radol'ce sodeluje devet restavracij, ki sta jih kulinarična strokovnjaka Violeta in Uroš Mencinger ocenila kot vredne obiska. Spomladi 2017 sta nenapovedano obiskala restavracije Okusov Radol'ce in jih ocenila. »Ni enostavno toliko pojesti…, v kar dvanajstih gostilnah in restavracijah. A bilo je dobro in zato prijetno! Radol'ca je že najlepši slovenski trg, zdaj pa je še na (dobri) poti, da postane prepoznavna in zaželena kulinarična destinacija. Zato, ker ima gostilniško pestrost, od vrhunskih restavracij za zahtevne in radovedne, do domačih, družinskih, tradicionalnih, slovenskih gostiln tako za dobre jedce kot dobrojedce,« sta ob zaključku ocenjevanja povedala zakonca Mencinger.


Poleg lokalih sestavin in za destinacijo primernih jedi je eden glavnih kriterij za vključitev v Okuse Radol'ce število sončkov, ki sta jih ob obisku podelila priznana kulinarična kritika. Restavracije, ki so prejele zadostno število sončkov so Vila Podvin, Restavracija Lambergh, Gostilna Kunstelj, Gostilna Lectar, Gostišče Tulipan, Joštov hram, Gostilna Avguštin, Gostilna Pr Tavčar in Gostišče Draga. Te bodo ves mesec nudile odlične menije po enotni ceni 17 evrov.


Tudi tokrat bo Javni zavod Turizem in kultura Radovljica v sodelovanju z devetimi restavracijami poskrbel za pestre jedilnike s sledljivimi lokalnimi sestavinami, pripravljajo pa tudi zanimive spremljevalne dogodke.


Letošnji Okusi Radol'ce se, z otvoritveno večerjo, začenjajo v petek, 27. oktobra v Gostišču Tulipan. Med 17. in 19. uro bo pred gostiščem potekala tržnica lokalnih dobaviteljev z degustacijami, ob 19.00 pa sledi otvoritvena večerja s pet hodnim menijem. Pri pripravi menija sodeluje vseh devet restavracij, celotni dogodek pa bodo z glasbo popestrili člani zasedbe Kranjci.

Nagradne igre

Jej lokalno: Tudi letos bodo gostje restavracij lahko tudi nagrajeni. Ves mesec lahko na posebne kartončke zbirajo žige restavracij. Vsak, ki zbere vsaj 5 različnih žigov, bo nagrajen z dvema porcijama hrane na zaključnem dogodku.
Deli globalno: Obišči restavracije in deli svoje kulinarično doživetje z #okusiradolce. Nekaj srečnežev, ki bodo svoje doživetje delili z nami, bomo nagradili.


Zaključni dogodek bo letos 2. decembra na Linhartovem trgu v Radovljici, kjer se bodo vse restavracije ponovno predstavile skupaj. Tokrat s street food meniji. Ta dan bodo v okrašenem pravljičnem mestnem jedru prižgali praznične luči ter pripravili zanimiv ulični in glasbeni program.

Več +
16. oktober 2017
Okusi Radol'ce
Okusi Radol'ce so projekt, ki se je pričel leta 2013, ko je osem restavracij v občini Radovljica prvič pripravilo skupen promocijski mesec lokalnih menijev, in sicer novembra.

Od prelomnega novembra, se je projekt vedno bolj krepil tako s številom vključenih restavracij kot tudi skupnih dogodkov. Kar 13 ponudnikov se je promoviralo novembra 2016. Projekt, ki je v okolju zelo dobro sprejet in poznan širom Slovenije, vodi Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

Letos se bodo Okusi Radol'ce prvič predstavili tudi na poletnih dogodkih na Linhartovem trgu. V sklopu četrtkovih osvežitev bodo vsak večer največ trije gostinci ponujali grižljaje obiskovalcem trga po enotni ceni. K jedem bo izbor vin pripravila Vinoteka Sodček, ki je prav tako partner v projektu. Okusi Radol'ce se bodo predstavljali na trgu 29. junija, 6., 13., 20. in 27. julija ter 3. avgusta od 20.30 dalje.

Projekt je pohvali tudi kulinarični kritik Uroš Mencinger s Šole okusov Vivi, ki je vse vključene ponudnike obiskal letošnjo pomlad. Na pobudo Turizma in kulture Radovljica ter gostincev samih je nenapovedano obiskal prav vsakega od njih ter jim podal svoje mnenje o njihovi ponudbi. Upošteval je tako kakovost in prezentacijo hrane, kot tudi ambient, postrežbo, cenovno politiko, celotno ponudbo lokala, čistočo, dostopnost informacij. Namen obiska je izboljšanje ponudbe ter priprava kriterijev za vstop med Okuse Radol'ce.

Po zaključku ocenjevanja je v juniju potekala delavnica za Okuse Radol'ce pod njegovim vodstvom. Priznani kulinarični kritik, ki objavlja ocene v tedniku Nedelo, je poudaril, da Radovljica z okolico ponuja neverjetno gostoto dobrih gostiln. Po njegovem mnenju je pomembno predvsem to, da gost ve, kam pride, da vsak krepi svojo zgodbo ter da se restavracija trudi za izboljšanje. Izboljšave pa so možne le z obiskom, saj je za napredovanje potrebna vaja in izkušnje. Tako kljub njegovemu kritičnemu očesu kar sedem restavracij že dosega standarde za vključitev v Okuse Radol'ce ter na spisek restavracij na njegovi spletni strani (www.vivi.si) , nekaj ostalih pa to lahko doseže z manjšimi spremembami v svojih obratih. Več +
23. junij 2017    |   Objavljeno v: Radovljica z okolico
Ansambel na prestolu
Povezovanje Avsenikov in destinacije
Ansambel Saša Avsenika ter turistična destinacija Radol'ca z združenimi močmi v nove promocijske aktivnosti.

Begunje na Gorenjskem so zibelka slovenske narodno zabavne glasbe. Tradicijo Ansambla bratov Avsenikov zelo uspešno nadaljuje Slavkov vnuk Sašo Avsenik, ki s svojim ansamblom gostuje po Evropi in tudi izven njenih meja. Ansambel v svetu promovira ne le Avsenikovo glasbo, temveč tudi Begunje in Slovenijo. Prav zato smo bili v JZ Turizem in kultura Radovljica veseli pobude ansambla za sodelovanje z destinacijo. Medsebojno promocijsko sodelovanje Radovljici, Begunjam in celotni destinaciji prinaša večjo prepoznavnost, Ansamblu Saša Avsenika pa možnost, da se preko prireditev in ostale turistične ponudbe dodatno promovira in širi krog prepoznavnosti.

Novo vozili Ansambla Saša Avsenika

Prva večja aktivnost je bilo oblikovanje zunanje podobe novega vozila Ansambla Saša Avsenika. Nov, ansamblu prilagojen kombi je njihovo glavno prevozno sredstvo in je tedensko prisoten na prometnih evropskih cestah. Levi in desni bok vozila nosita podobe iz Radol'ce, k obisku destinacije pa vabi tudi verz iz Avsenikove pesmi: "Je lepša dežela še kje, kot naša kjer sem doma?"

 

Prav v teh dneh pa že nastaja material za koledar 2018, na katerem se bodo člani ansambla predstavili na različnih destinacijah v Radovljici in njeni okolici.

 

 

11. maj 2017
Festival čokolade
6. Festival čokolade
40 čokoladnih razstavljavcev je minuli konec tedna na 6. festivalu čokolade ponudilo čokoladne okuse vseh vrst in možnih kombinacij, ki jih je v treh dneh okusilo 50 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Čokoladni linhart
Festival čokolade se je v letih, od 2012, ko je potekal prvič, s podporo majhnih slovenskih čokoladnic razvijal in z njimi začrtal uspešno zgodbo promocije majhnih proizvajalcev slovenske čokolade. Z velikimi industrijskimi podjetji, kot je Gorenjka, ki sedaj sodi pod okrilje Podravke, pa nas veže le tradicija.

čokoladnice v graščini

Ob zalo raznolikih okusih čokolad je na izboru za naj pralino zmagal pralin Raffinee 112 macadamia blond, čokoladnice Chocome, ki se je letos prvič predstavila na radovljiškem festivalu čokolade.
nagrada za naj pralino

Prvič so se obiskovalci Festivala čokolade lahko preizkusili na čokoladni ruleti, ki je na Vurnikovem trgu, poleg čokoladnih skulptur in slik, tovarne čokolade ter kulinaričnih šovov, dodatno popestrila dogajanje. Miro Rismondo in Uroš Pogačnik sta s čokoladnimi skulpturami navdušila, čokoladne slike akademske slikarke Mete Šolar pa so v prostor na Vurnikovem trgu prinesle dodaten dotik umetnosti, ki nastane, ko se združijo barve in kakav.


Ravno v ideji o čokoladnih skulpturah, ki je bila zasnovana na Turizmu in kultura Radovljica, so se letos našla nekatera podjetja, zato so se je tako izkazala za pravo idejo in jo bomo razvijali še naprej. Obiskovalci so tako lahko videli čokoladni kamin, ki smo ga oblikovali s Trgovino Kamin iz Radovljice, čokoladne smuči podjetja Elan in čokoladnega leva, simbol zavarovalnice Generali, generalnega pokrovitelja radovljiškega festivala čokolade.
čokoladni lev zavarovalnice Generali

Navdušenje je požela tudi tovarna čokolade, kjer so se predstavili proizvajalci čokolade, kjer čokolada nastaja prav od zrna do tablice. 20 Chocolate z Martino in Sebastjanom Kalinškom je sestavilo zgodbo, skupaj s kolegoma iz Hrvaške in Danske. Marinko Biškić z Nadalino prihaja iz Hrvaške in je poznan tudi po čokoladni gramofonski plošči, ki dejansko igra. Mikkel Friis Holm Ottosen pa s svojo, večkrat nagrajeno čokolado, prihaja z Danske. Oba tuja razstavljalca sta bila nad organizacijo in prodajo izjemno zadovoljna, zato se naslednje leto zagotovo vrneta v Radovljico.
Tovarna čokolade
V kuhinji, katero so nam za festivalsko dogajanje posodili v podjetju Miele Slovenija, pa so tudi letos kuhalnice vihteli kuharski mojstri. Trije chefi Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, pa Masterchefa Elvis Kudić in Peška, Darja Mlinar, David Bais, Nina Macun in dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so poskrbeli za enkratne kulinarične dogodke.
Kulinarični šov treh Chefov

V soboto je veliko pozornosti požela modna revija v Linhartovi dvorani, ki so jo, posebej za festival čokolade, pripravile dijakinje 2. letnika Srednje šole za oblikovanje Maribor, skupaj z mentoricama Cvetko Hojnik in Ksenijo Plazl. Dvanajst kreacij, ki so navdih dobile v čokoladi vseh barv in oblik in so jih nosile mlade manekenke agencije Vulcano Models, so obiskovalce navdušile in poskrbele za dogodek na nivoju velikih modnih revij.

Čokoladna modna revija


Tudi vsi ostali dogodki v sklopu festivala so bili dobro obiskani in čeprav je bilo v nedeljo vreme bolj kislo, je bilo obisk dober. Najpomembneje pa je, da so splošni odzivi na festival tako s strani razstavljalcev kot obiskovalcev zelo dobri. Če torej potegnemo črto pod 6. festival čokolade v Radovljici, ki ga je tudi letos na nedeljo obiskal muzejski vlak, lahko rečemo, da je bil poln odlične čokolade, čokoladnega razvajanja, čokoladne zabave in predvsem sproščenega vzdušja ter sreče, ki jo čokolada sprošča. Pa tudi zadovoljnih razstavljavcev, ki jih festival vsako leto združi in predstavi na tem edinstvenem dogodku. Tudi zato in zaradi novih idej, na zavodu za turizem in kulturo Radovljica, že komaj čakamo na 7. festival čokolade. Ta bo v Radovljici potekal med 20. in 22. aprilom 2018.
Do takrat pa, odličen čokoladni pozdrav!
Muzejski vlak
25. april 2017
1  |  2  |  3
E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia