Radol'ca - Pristno Sladka
0°C,
 (Vir: ARSO) Več o vremenu v Radol’ci
Išči

Begunje na Gorenjskem

Rojstni kraj slovenske glasbene legende Slavka Avsenika leži ob vznožju Karavank, na skrajnem severnem delu radovljiške ravnine. Značilna gorenjska vas se ponaša s številnimi arheološkimi najdbami, mogočnim gradom Kamen in graščino Katzenstein, ohranjenim Robačnekovim mlinom, inovativnim Elanom in še čem.
Bégne, kot jim rečemo domačini, imajo precej zgodovinskih in kulturnih zanimivosti, ki so sad lege in okolice naselja, predvsem pa tudi ustvarjalnega duha tukajšnjih prebivalcev. Še preden pridete v vas, ob cesti zagledate eno najbolj inovativnih podjetij športne opreme Elan. Od tu ni več daleč do gostilne Pri Jožovcu, kjer je doma Slavko Avsenik, legenda in začetnik slovenske narodno-zabavne glasbe. Ob gostilni je Muzej Avsenik.

Vas leži ob potoku Begunjščica, osrednji del pa predstavlja del s cerkvijo sv. Urha na eni in mogočno graščino Katzenstein s parkom na drugi strani ceste. Če ob cerkvi zavijete desno navzdol proti potoku, boste naleteli na dobro ohranjen Robačnekov mlin.

Ob cesti, ki se naprej vije skozi vas, stojijo stare domačije. Prebivalci so se nekdaj ukvarjali predvsem s kmetijstvom, še posebno planinskim pašništvom in gozdarstvom, za kar so izkoriščali gozdnato in gorato zaledje vasi. Razvita obrt je bilo tudi suknarstvo, ki se je pozneje razvilo v prve industrijske obrate, ki pa jih danes ni več. 

Območje Begunj in njihove bližnje okolice je bogato z arheološkimi najdbami. Najstarejši sledovi človekove naselitve spadajo v čas mlajše kamene dobe in se kažejo v jami Zijalki pod Jamarskim vrhom. Pod njim je na naravni terasi tudi gradišče Njivice s sledovi iz starejše bronaste dobe do starejše železne dobe. Na obe najdišči vas bo popeljala urejena in označena pohodna Lambergova pot

Začetek stalne naselitve bržkone lahko postavimo v rimsko obdobje v prvih stoletjih našega štetja. To potrjujejo najdbe rimskega nagrobnika, rimskih novcev in nekaj drugih predmetov iz tega časa. Med najdbami iz časa Slovanov so skeletni grobovi, najdeni v vasi. V srednjem veku so naselju vladali Ortenburžani in pozneje Lambergi z bližnjega gradu Kamen in graščine Katzenstein v vasi. 

Begunje so v času druge svetovne vojne padle pod nemško oblast. Nemci so v graščini imeli zapore, ustreljenih je bilo veliko talcev. Spominska grobišča in obeležja so ob graščini Katzenstein in v dolini Dragi. 

Nekdaj so Begunje stale na vozlišču trgovske poti, ki je vodila prek planine Prevala in prelaza Ljubelj na Koroško, in poti, ki je vodila pod Dobrčo proti Tržiču. Danes skoznje vodi le lokalna cesta, ki vas pripelje mimo gradu Kamen v umirjeno dolino Draga, kjer je izhodišče za pohode v Karavanke (Polška planina, Roblekov dom, Begunjščica, planina Prevala). Lahko pa na koncu vasi nadaljujete pot po razgledni cesti, ki vas bo pod pobočjem Dobrče popeljala vse do Tržiča. 

Iz Begunj je le kratek vzpon do razgledne srednjeveške cerkvice sv. Petra na griču.


E-obveščanje
Naročite se na novice o dogodkih v Radol'ci
Prijava
Slovenske alpe  

I feel Slovenia